Draseis

Εμπλουτισμός βιβλιοθήκης Δικαστηρίων Ανηλίκων Καλαμάτας

 

 

 

Μια νέα δράση της ομάδας μας, απευθυνόμενη αυτή τη φορά σε παιδιά του Δικαστηρίου Ανηλίκων Καλαμάτας.  

 

 

 

Πριν από κάποιους μήνες, μέσα από τη δράση «Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι», επετεύχθη η συγκέντρωση και αποστολή ενός μεγάλου αριθμού βιβλίων στο Δημοτικό σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Η δράση αυτή είχε ως έναυσμα  την ιδέα της Ελευθερίας Χαλίλι, εκπαιδευτικού, η οποία το τελευταίο ιδιαίτερα χρονικό διάστημα ασχολείται με την ειδική αγωγή σε παιδιά με αυξημένες ανάγκες.

Το εγχείρημα βρήκε ένθερμη υποστήριξη από την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας και πολλοί θέλησαν να προσφέρουν με κάθε τρόπο ένα βιβλίο για τα παιδιά του Νοσοκομείου. Για το λόγο αυτό, με τα μέλη της ομάδας του «Βιβλιοταξιδεύουμε», τις κυρίες Ευσταθία Αντωνοπούλου, Θεοδώρα Γαλάνη, και Δήμητρα Δημοπούλου, καθώς και τον υποστηρικτή της δράσης, κύριo Φώτη Παπαναστασίου, λάβαμε την απόφαση να επεκτείνουμε την προσφορά μας σε όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε. Κατόπιν πολλών συζητήσεων, σκεφτήκαμε να απευθυνθούμε στην κυρία Αγγελική Ρουμελιώτου, Επιμελήτρια Ανηλίκων του Δικαστηρίου Καλαμάτας και Γενική Γραμματέα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας, ώστε να ανακαλύψουμε το πώς θα μπορούσαμε να γίνουμε αρωγοί στο έργο τους.

Θελήσαμε να κρατήσουμε την ιδέα με την οποία ξεκίνησε πριν δυο χρόνια η δράση της δανειστικής-χαριστικής βιβλιοθήκης για παιδιά που, για κάποιο λόγο παραβατικής δράσης ή θυματοποίησης, εντάχθηκαν στα προγράμματα των υπηρεσιών ανηλίκων του Δικαστηρίου Καλαμάτας, δηλαδή στα προγράμματα της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας.

 «Μοιάζει να είναι μια βιβλιοθήκη, αλλά είναι ένα παράθυρο. Ένα παράθυρο από το οποίο προσπαθούν να δουν έξω κάποια παιδιά· εκείνα που σε μια λανθασμένη στιγμή της παιδικότητάς τους  περπάτησαν σε ένα σκοτεινό μονοπάτι. Είναι ένα παράθυρο για να τολμούν τα παιδιά να ονειρεύονται ταξίδια με ανοικτά φτερά, σε τόπους και χρόνους σαν αυτούς που συναντάς μόνο στα βιβλία. Για να μυρίζουν το χαρτί, το μελάνι και να αφουγκράζονται τις πιο απόκρυφες γωνιές ενός ανθρώπου που σύνθεσε αυτά τα δυο για να τα κάνει ζωή. Για να μιλούν με ήρωες που ξετύλιξαν μια ιστορία ή τύλιξαν μια φαντασία. Για να τα πάνε πιο έξω, πιο πέρα από αυτό που νόμισαν ότι υπάρχει το μικρό, το ανήλιαγο, το θολό, το πνιγερό της παραβατικότητας, της αυτοθυματοποίησης τις περισσότερες φορές»

Σήμερα η βιβλιοθήκη ανοίγεται και σε παιδιά με τα οποία ασχολούνται οι υπηρεσίες λόγω της θυματοποίησής τους. Προσπαθεί να γίνει δρόμος, μήνυμα, στήριξη σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη να σπάσει τη μοναξιά του και να μιλήσει με το δικό του τρόπο γι΄ αυτό που του συμβαίνει. Προσπαθεί να «μιλήσει» και σε γονείς που προβληματίζονται για την προστασία των παιδιών τους και αναζητούν το μονοπάτι. Υπάρχει άραγε καλύτερο μονοπάτι, στο δρόμο κατά της βίας, από το μονοπάτι που ανοίγει ένα βιβλίο;

Συναποφασίστηκε, λοιπόν, να γίνει συλλογή βιβλίων τόσο για τη δανειστική βιβλιοθήκη του Δικαστηρίου Ανηλίκων, όσο και για τη δωρεά μέρους αυτών στα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειες.

Το περιεχόμενο των βιβλίων θα μπορούσε να ανήκει σε δύο ομάδες:

Εκείνη που απευθύνεται:

Α) απευθείας στα παιδιά και τους εφήβους με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων βίας, εκφοβισμού, κακοποίησης

Και εκείνη που απευθύνεται:

Β) στους γονείς με στόχο την ενδυνάμωσή τους και την ενημέρωση τους για θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη και την προστασία των παιδιών

Σκοπός της δράσης είναι να συμβάλλουμε στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και στην πρόληψη των κινδύνων που ελλοχεύουν, αλλά πιο πολύ να κάνουμε τα ίδια τα παιδιά να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Αν σκέφτεστε ότι θα θέλατε να γίνετε μέρος αυτής της δράσης, από όπου κι αν βρίσκεστε, τότε ακολουθήστε τον παρακάτω «δρόμο»:

  • Επισκέπτεστε ένα από τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία ή επικοινωνείτε μαζί τους τηλεφωνικά ή μέσω email, ή μέσω eshop στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας. Ενημερώνεστε για τα βιβλία και ολοκληρώνετε την αγορά σας με τον τρόπο που θα σας υποδείξουν.
  • Αφήνετε υποχρεωτικά στο βιβλιοπωλείο τα πλήρη στοιχεία σας, (όνομα, email, τηλέφωνο, τίτλος βιβλίου,, τιμή αγοράς), ώστε να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αγορά σας. Αναφορικά με τις online αγορές, μας στέλνετε τα πλήρη στοιχεία της αγοράς (όνομα, email, τηλέφωνο, τίτλος βιβλίου, βιβλιοπωλείο, τιμή αγοράς) μέσω της σελίδας της δράσης στο Facebook «Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι», ώστε να συμπληρώσουμε για εσάς την ειδική φόρμα.
  • Προσφέρετε ένα βιβλίο, εντός της προτεινόμενης θεματολογίας, από την βιβλιοθήκη σας που πλέον εκπλήρωσε το στόχο του και πάει να συναντήσει νέους αναγνώστες. Μπορείτε να αφήσετε τα βιβλία σας στο House by Phaos, (Σφακτηρίας 18, υπεύθυνη κ. Νέλλη Κουβελάκη, η οποία με χαρά δέχτηκε να προσφέρει τον χώρο για τη συγκέντρωση των βιβλίων.)

       Ας κάνουμε τη φετινή χρονιά, χρονιά που θα βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στον αγώνα κατά της βίας και της κακοποίησης. Είναι η ώρα να πούμε το δικό μας «ΟΧΙ» σε οτιδήποτε πονά τα παιδιά και το δικό μας «ΝΑΙ» στην κοινή προσπάθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *